Monday, August 23, 2010

Gulai Asam pedas cara bondamu..

Ini antara gulai yang aku selalu masak sebab senang + sungguh menyelerakan bila makan dengan nasi panass....

Bahan²nya

1. Ikan kembung sekor
2. Bawang merah 5 ulas
3. Cabai merah 3 biji
4. Daun kunyit
5. Asam keping
6. Belacan
7. Serbuk kunyit
8. Garam secukup rasa
9. Air


1. Cabai merah dipotong utk ditumbuk bersama bahan2 lain

2. Cabai, bawang, belacan + garam sedia utk ditumbuk

3. Ikan dah cantek landing dalam periuk

4. Ini la rupa daun kunyit kot pada yg x kenal. 50sen kat Tesco. Mahal!!

5. Upacara menumbuk pun bermula

6. Dah siap ditumbuk. X perlu lumat sgt. Jangan blender tau. Tak besh

7. Ikat gitu jer daun kunyit + masuk dalam periuk bersama bahan yg dah ditumbuk

8. Boh la air.

9. Air kira hapus ikan tu la. Lebihkan sket.

10. Nak bagi besh letak sikit serbuk kunyit.

11. Nampak cantik tak? Ada kaler kuning tu?

12. Letak periuk atas api yang sederhana perlahan.

13. Ni belum ngelegak

14. Dalam 15 minit siap la gulai ni + leh makan dah.


Selamat mencuba!!

(^^)

No comments: