Wednesday, November 12, 2014

Topokki (kek beras) pedas-pedas manis sangat yummeh



Aku start tau pasal topokki atau kek beras ni masa tengok Runningman. Street food yang selalu derang makan. Nampak cam sedap jah so aku pun try la order kat Dubu Dubu. Not bad rasa dia tapi mahal beno pulak nak membayonya jadi aku pun tanyalah pokcik Googel acaner nak buat. Rupanya bahan2 memang senang nak dapat kat Malaysia ni. Ingat susah nak cari so jadinya ini antara menu Korean food yang selalu sangatku masak sebabnya tersangat la senang dan sedap.

Bahan2 yang diperlukan :

1. frozen tteoboki sekampit (boleh beli kat Jusco Aeon memana tapi tak de kat Jusco Aeon Taman Equine.. Darn it

2. Sos dalam peket leh rujuk kat gambar kat bawah kang. Yang ni mana Jusco Aeon pun ada jual. Beli yang dalam gambar ni tau. Jangan beli yang lain

3. Bahan2 tambahan ikut apa yang korang suka. Contohnya fish cake ke, fish ball ke, fried fucuk ke

4. Bijan 



Camni lah rupanya frozen topokki. Ada jugak yang tak frozen tapi kena g hartamas beli kat kedai Korea. Nak buat sendiri pun boleh sebab guna tepung beras ngan air jah tapi leceh kot sebab kena kukus bagai. 


Camni rupanya yang bukan frozen. Beli2 tros masak ye. Kot tak berkulat. Tak pun tros simpan dalam freezer.


Nindia sos yang boleh di beli kat Jusco Aeon tu. Beli kat bahagian jual barangan Korea/Jepun.

 

Ini antara bahan2 penyedapnya. Fucuk goreng yang dah dipotong2.


Fish ball + fish cake yang dah dipotong2.

___________________________________________________________________________

Ok. Meh kita start masak.


Rebus topokki dalam 5 minit atau sampai agak lembik topokki tu. Boleh la try tekan2 nak rasa lembik ke idak tu.


Bubuh semua sos ke dalam kuali yang ada topokki yang agak lembik tu. Boh semua jangan tinggal setitis pun.


Tambah air dalam 2 cawan pastu tunggu sampai mengelegak.


Campakkan saja bahan2 penyedap itu ke dalam kuali.



Campak lagi.


Api tak yah besar2 tau. Kemudian tunggu sampai mengelegak cam video bawah ni.

video


Siaplah sudah. Boleh dihidang. Sebelum makan tabur bijan dulu.

Macam gitu jer nak masaknyer kome. Senangkan? Harus senang.... Selamat mencuba!!




Tuesday, November 11, 2014

Lagu2 dari Korea yang SANGAT besh!!



As One(애즈원) _ For the night(오늘같은 )



SoYou(소유), Kwon Soonil(권순일), Park Yongin(박용인)(Urban Zakapa) _ The Space Between(


알맹 (Almeng) - 반시간 (Half an Hour) 


YOON HYUN SANG(윤현상) _ When would it be(언제쯤이면) (Duet. IU(아이유))


YOON HYUN SANG(윤현상) _ Always be with you(나 평생 그대 곁을 지킬게)

High School Love On pun ku layan!!


Apa susah.. Wiki jah!! eheheheh.. Drama ni aku tertengok kat KBS tros berkenan tapi aku tak tengok dah kat KBS tu sbb tak ingat hari apa tayang. LOL 1st episode sudah kasiku jatuh chenta sama Woohyunlah.. Tros suka Infinite.. hehehe.. Drama ni masih on going dan baru sampai episod 15.. meh baca synopsisnya. Koser plak nak translate. Bian!!

Dah sampai episod 15 ni memang rasa sakit hati tengok sampai rasa tanak tengok dah.. Apa ntah script writer cuba nak buat tapi ku layan juaaa...

Link dramanya :

DramaGo
DramaCool

Synopsis

"High School-Love On" is a fantasy romance drama about an angel who has no choice but to become a human after saving a male student in danger. The noisy and ridiculous relationship between a mortal angel and teenage high school students will be unfolded.

Plot summary

Sungyeol and Woohyun are two Korean 18 years old boys both of whom are tormented by the emotional scars of broken families; Woo-hyun longs to see again his mother who left him as a baby, whilst Sungyeol lives with a stepmother that he detests and whom he blames for the break up of his parents marriage. Both are considered anti-social by Korean norms, although popular, brave and public spirited Woo-hyun drifts through school refusing to apply himself to his studies; Sungyeol is studious and does well academically but is dismissive and disrespectful of his parents, aloof and detached from his class mates, appearing cold and arrogant to all. 

The lives of the two crash together when an angel falls from heaven.Woo-hyun's classmate, Kim Jin-yeong, harbours a crush for him. Fearing for her daughter's grades from her infatuation with a slacker, Jin-yeong's mother arrives in class and warns Woo-hyun to stay away from her daughter, publicly humiliating her. Unable to deal with her overbearing mother Jin-yeong prepares to jump from the roof of the school building, where Woo-hyun finds her.Going about their business invisible to mortals are angels who guide the souls of the dead to the next life, one such nameless angel spends her time in between clients watching Korean soap operas and watching over the lives of mortals, including Woo-hyun and Sungyeol. For this, she is chided for by a senior angel, "for its always the same story told over and over again just with different people." 

However the angel believes that by watching she can come to understand what it is to be human, and how mortals can love when the outcome will always be parting, and how they can live if death is all that waits.Each angel is guided by a black book that contains the name of the soon to be deceased. The female angel arrives on the school rooftop to find Woo-hyun and Jin-yeong standing on the ledge. There is an unexpected thunderstorm and the name and picture of the soul to be collected oscillates between Woo-hyun and Jin-yeong as if it cannot decide who is to die. The angel drops her book and in the moment that she takes to recover it Woo-hyun pushes Jin-yeong to safety but overbalances and falls to the ground; instinctively the angel uses her powers to save his life, however they both pass out as they crash into the bonnet of a car.

Woo-hyun and the angel wake up in hospital, Woo-hyun is surprised that he is unscathed but the angel is shocked, when she realises that Woo-hyun can see her, that he can touch her, that she can feel the ground with her toes, that she has a heartbeat, and that she is in fact now mortal.Believing her to be suffering from amnesia due to his landing on top of her Woo-hyun takes the angel to the local police station, where under questioning she stumbles on the name Lee Seul-bi. Pressed she randomly selected syllables from magazines in the police station, from which the policeman (Sungyeol's father, Hwang Woo-jin) puzzled out a name that made sense. 

Woo-hyun is about to leave the newly named Seul-bi to the care of the police when Jin-yeong's mother arrives (with Woo-hyun's form tutor and grandmother in tow) threatening to sue Woo-hyun for trying to entice her daughter into a suicide pact, and with trumped up accusations of violence and bullying. Being well disposed to Woo-hyun from an earlier encounter, Hwang Woo-jin refuses to entertain the charges. Woo-hyun is about to leave Seul-bi to the care of the police, when his grandmother insists that they take her in as he owes her his life.Seul-bi moves in with Woo-hyun and his grandmother, working part-time in their rice cake restaurant. 

Forgetting that she is now mortal Seul-bi is fearless in the face of injustice, authority and things she sees as wrong, traits that Woo-hyun appreciates and the two make themselves responsible for each other's well-being and happiness. Woo-hyun is forced by Jin-yeong's mother to transfer to a new school, the same school that Sungyeol attends and the two become both rivals and allies. Curious about high school, and emotionally attached to Woo-hyun, Seul-bi decides to join him in school, where Sungyeol also falls for her.Seul-bi gets her wish of knowing humanity better, in high school learning firsthand the joys and sorrows of being a normal teenager, but she must also face a test unknown to any teenager nor angel, for on the day that she became mortal, the soul she should have led into the next life was Woo-hyun's.

Main Cast

Kim Sae-ron as Lee Seul-bi, originally an ageless, nameless, angel who becomes human
Nam Woo-hyun as Shin Woo-hyun, an 18 year old high school student who is aware about his good looks but is failing academically
Lee Sung-yeol as Hwang Sungyeol, an 18 year old high school student, a loner, and #1 student in the high school.
Jung Jae Soon as Gong Mal-sook, Woo-hyun's paternal grandmother, who raised him due to his abandonment by his mother
Choi Soo-rin as Ahn Ji-hye, a high school ethics/civics teacher, step mother of Sungyeol and biological mother of Woo-hyun
Cho Yeon-woo as Hwang Woo-jin, policeman, the father of Sungyeol
Lee Chang-Joo as Senior angel, an angel and friend of Seul-bi who tries to help her become an angel again


Lagu ni sangat layannnnnn... terasa sangat in love gituhhhh..


Ni plak NG untuk bubble kiss masa episod 7.. sungguh tak sangka ada scene kissu.. yo ja tu umur tu umur 14 kotttt... nam ja tu plak idol yang berumur 23.. ishk.. ishk..

Ni plak gegambo di sebalik tabir... Cutenyerrrr!!!




Friday, November 7, 2014

Drama terbaru dari SBS Pinocchio



Adakah mereka berbaring di atas awan? Gula-gula kapas ke? Tak tahu la kenapa mereka ala-ala berbaring di atas benda gebu sebegitu, tetapi kesannya adalah sangat cantik. Inilah poster untuk drama terbaru SBS yang akan disiarkan pada Rabu-Khamis bertajuk Pinocchio, drama terbaru separuh fantasi , separuh realiti dari team yang sama untuk drama I Hear Your Voice yang merupakan drama separuh realiti juga tentang seorang pendakwa raya dan budak sekolah. Kali ini, wataknya adalah antara seorang wartawan rookie dan heroin yang sedu setiap kali dia berbohong.

Dalam drama ini nampaknya heronya Lee Jong-seok dan heroinnya Park Shin-hye akan berkongsi hubungan keluarga agak rumit - datuknya Byun Hee-bong (Flower Grandpa Investigation Unit)) mengambil Lee Jong-seok sebagai anak angkat yang merupakan seorang kanak-kanak kematian kedua ibu bapanya, tetapi atas sebab tertentu yang aneh, ia menganggap Lee Jong-seok sebagai anak sulung, padahal dia sudah mempunyai seorang anak lelaki yang lebih tua (Shin Jung-geun, Scent of a Woman). Jadi walaupun pada hakikatnya Lee Jong-seok dan Park Shin Hye adalah pada umur yang sama tetapi Lee Jong-seok merupakan bapa saudaranya dan Park Shin-hye adalah anak saudara beliau. Dan Lee Jong-seok merupakan abang kepada Shin Jung-geun, mengarut sungguh!


Berdasarkan kepada preview kat bawah ni nampak macam sebuah keluarga yang dinamik yang tidak konvensional seperti bentuk yang drama hujung minggu yang kelihatan seperti pasangan bertengkar comel-comel gitu. MEMANG nanti akan jadi kisah cinta yang rumit lagi berbelit, itu pasti. Tetapi oleh kerana tidak ada dalih tentang mereka yang berkaitan dengan darah, kita mudah-mudahan akan memintas kecemasan melo lebih konvensional dan hanya memberi tumpuan kepada faktor yang menghangatkan hati. Ayah dan atuk akan berbaik, kan?


Tayangan perdana - Rabu depan, 12 November.

So kita tunggu esoknyalah nak tengok kat dramago @ dramacool. (^_^)


Preview yang sangat pendek tapi memang tak sabar nak tengok.

Meh layan gambar-gambar still dari drama ni. Hazabnya rambut Lee Jong-seok masa zaman sekolah tu.. ohohooh











Sumber - Dramabeans