Thursday, October 30, 2014

Cara nak masak "Korean Seafood Pancake Hae Mul Pa Jun" [bergambar]


Setelah siap dimasakkkkkkk!!!

Aje ngan senang bebeno nak masak lempeng Korea ni kome. Asik nengok deme makan kat tv jer so moh kita try masak.

Bahan2 yang diperlukan :

1. 2cawan tepung gandum
2. 2 biji telur yang dipukul
3. 1.5 cawan air
4. Segenggam daun kuchai
5. 5 ekor sotong
6. 10 ekor udang
7. Garam secukup rasa
8. Butter untuk menggoreng
9. Apa2 sos yang kome berkenan nak dicicahkan


* sotong ngan udang tu ikut kome ler nak banyak mana pun asal jangan bengkak kaki akibat gout sudehhhh..


 Pekakas nak memasaknyer termasuk la dapur sekali tapi takkan nak snap jugak. eheheh..


Sotong dah dipotong, kulit udang dah dikopek, daun kuchai dah dipotong lebih kurang panjang dalam 2 inci. Cuma telur belum dipukul lagi.


Tepung, ayo dengan telur dah dipukul dicampokan sekali dengan daun kuchai dalam bekas tu. Biorkan dalam 10 minit.


Sementara tu tumiskan sekejap sotong  dan udang supaya idak ler tak masak dalam tepung tu karang.


Rasa cam beso pukul sekor gini. Next time nak slice 2 atau potong kecik2 lebih sesuai.


Bancuhan tepung tu tuang dalam pan kendian taburkan ler udang ngan sotong tu.. ini ler ropenyer ha..


Caranya lebih kurang cam masak telur dadar jer sebenonya. Rope pun macam telur dadar tadi bukan. Udah ler siap ha... Boleh la cekik...

Udah dikabo awal2 memang senang bebeno.. Ate cepat ler ke paso beli bahan2nya. 

Selamat mencuba ye mengkome semua!!