Thursday, September 11, 2008

Sotong goreng tepung.

Eimma tanya resepinyer so aku buat la entry ni.. (^^) Tapi tak de gambo cam nak buat sup ayam tu yer..

Bahan².

1. Sotong (pilih yang besar²)
2. Telur putih
3. Tepung gandum
4. Tepung goreng kentaki
5. Ajishio pepper
6. Garam
7. Minyak

Cara².

1. Sotong dipotong bulat. Telur putih yang dicampur garam dipukul hingga kembang. Tepung gadum, tepung goreng kentaki + ajishio pepper dicampur kendian digaul sehingga sebati. Campakkan sotong ke dalam telur. Dah tu campak plak dalam campuran tepung. Pastikan minyak betul² panas tapi api mesti kecik. Gaulkan sotong ngan campuran tepung tu sampai tak de bahagian sotong yang tak bertepung. Campaklah sotong dalam minyak panas itew. Masak dalam 10-15 minit + angkat. Dah boleh makan dah.

Menu berbuka hari selasa lepas.

Selasa lepas aku balik cam biasa dari keje pukul 4.30. Memang dah plan nak masak sebab since start pose tak berkesempatan langsung nak masak untuk berbuka. Sebelum sampai umah singgah kedai beli sup bunjut. Pukul 5 lebih sampai umah. Tukar baju, layan Obi + Uju jap, lek² depan tb dulu kendian pukul 6 baru start masak.

Menu yang aku plan :- sup ayam, sotong goreng tepung + kacang buncis goreng. Dah siap letak sup atas dapur + simpan ayam dalam fridge sekali ada orang request nak ayam masak merah plak. Jadi menu bertambah satu lagi lauk.

Dalam pukul 7.05 minit semua dah siap masak + ngan air bandung. Nyaris terlupa masak nasik sebab sibuk nak masak lauk. Huhuhu..

Ni la rupanyer menu berbuka hari selasa lepas. Sup tak de dalam gambar sebab masih dalam piuk..

2nd time aku masak sotong goreng tepung + kali ni berjaya. Sebelum ni tak berjaya sebab sotong lembik + campuran tepung tak berapa nak besh.

Dah banyak gambar ayam masak merah kat blog ni.. Peberet orang tu la katakan..

Resepi sup ayam aku. Simple jer.

Bahan²:

1. Ayam potong 16.
2. Halia
3. Sup bunjut Adabi (adabi jer yang besh sebab tu selalu sold out)
4. Kayu manis
5. Bunga lawang
6. Asam keping
7. Air
8. Garam secukup rasa
9. Daun bawang
10. Bawang kecik

*leh tambah ubi kentang kalau suka.

Cara²nya:

Halia dipotong cam kat atas ni.

Masukkan bahan 3,4,5,6 dalam piuk.

Masukkan ayam yang dah dipotong kecik² tu.

Masukkan air. Terpulang banyak mana korang nak. Yang ni aku letak 1L. Masukkan garam secukup rasa. Pepandai la bajet sebab bulan pose tak leh nak merasa kecuali ada orang tak pose kat dalam umah tu.

Pasang api tak berapa nak besar + tunggu sampai sup mengelegak kecikkan api. Biar dia reneh lama sket.

Sementara sup tu direneh leh la potong daun bawang + bawang kecik tu. Daun bawang untuk tabur dalam sup sama dengan bawang kecik tu tapi bawang kecik kena la goreng dulu.

Kira makan besar gak la hari selasa tu. Alhamdulillah semuanya cukup rasa.

Semalam aku masak spegeti carbonara instant. Hari ni tatau nak masak apa plak.