Tuesday, September 9, 2008

Cucur Jagung.

Ada macam² jenis cucur yang ada kat M'sia ni. Salah satu cucur yang aku suka makan ialah cucur jagung. Dulu aku tak reti nak buat. Reti makan jer. Skang aku dah reti buat dah. Thanks to Zarith's mum. (^^)

Bahan².

1. Jagung 3 tongkol
2. Ikan bilis segenggam
3. Bawang kecik 3 ulas
4. Tepung gandum satu cawan
5. Telur sebijik
6. Serbuk kunyit
7. Garam + gula secukup rasa
8. Air masak

Ikut jer steps kat bawah ni yer..
Raut jagung menggunakan pisau hingga tinggal tongkol jer. Terpulanglah korang nak nipis camner jagung tu.
Tumbuk ikan bilis. Tak yah lumat sangat tapi jangan kasar sangat.
Mayang bawang merah tu.

Masukkan ikan bilis yang ditumbuk.

Masukkan tepung + serbuk kunyit.
Masukkan bawang yang dimayang.
Pecahkan telur.
Masukkan garam + gula secukup rasa.
Masukkan air + gaul sampai sebati semua bebahan tu.

Sampai la jadi gini.
Panaskan minyak.

Api kecik jer. Besar kang hangus plak.
Jemputkan guna tangan @ sudu ikut saiz korang suka.
Ni dah nak masak dah.

Bila dah kekuningan, angkat + hidang.


Senang je kan? Peberet aku ni.. Yummyyyyy!!!