Menu yang aku plan :- sup ayam, sotong goreng tepung + kacang buncis goreng. Dah siap letak sup atas dapur + simpan ayam dalam fridge sekali ada orang request nak ayam masak merah plak. Jadi menu bertambah satu lagi lauk.
Dalam pukul 7.05 minit semua dah siap masak + ngan air bandung. Nyaris terlupa masak nasik sebab sibuk nak masak lauk. Huhuhu..
2nd time aku masak sotong goreng tepung + kali ni berjaya. Sebelum ni tak berjaya sebab sotong lembik + campuran tepung tak berapa nak besh.
Dah banyak gambar ayam masak merah kat blog ni.. Peberet orang tu la katakan..
Resepi sup ayam aku. Simple jer.
Bahan²:
1. Ayam potong 16.
2. Halia
3. Sup bunjut Adabi (adabi jer yang besh sebab tu selalu sold out)
4. Kayu manis
5. Bunga lawang
6. Asam keping
7. Air
8. Garam secukup rasa
9. Daun bawang
10. Bawang kecik
*leh tambah ubi kentang kalau suka.
Cara²nya:
Bahan²:
1. Ayam potong 16.
2. Halia
3. Sup bunjut Adabi (adabi jer yang besh sebab tu selalu sold out)
4. Kayu manis
5. Bunga lawang
6. Asam keping
7. Air
8. Garam secukup rasa
9. Daun bawang
10. Bawang kecik
*leh tambah ubi kentang kalau suka.
Cara²nya:
Masukkan air. Terpulang banyak mana korang nak. Yang ni aku letak 1L. Masukkan garam secukup rasa. Pepandai la bajet sebab bulan pose tak leh nak merasa kecuali ada orang tak pose kat dalam umah tu.
Pasang api tak berapa nak besar + tunggu sampai sup mengelegak kecikkan api. Biar dia reneh lama sket.
Sementara sup tu direneh leh la potong daun bawang + bawang kecik tu. Daun bawang untuk tabur dalam sup sama dengan bawang kecik tu tapi bawang kecik kena la goreng dulu.
Kira makan besar gak la hari selasa tu. Alhamdulillah semuanya cukup rasa.
Semalam aku masak spegeti carbonara instant. Hari ni tatau nak masak apa plak.
No comments:
Post a Comment